8 Dakika Okuma Süresi
Cilt bakımında kullanılan asitler, cilt için harikalar yaratabilen güçlü bileşenler olarak ün kazanmıştır. Ancak piyasada çok fazla seçenek varken, hangilerinin günlük kullanım için güvenli olduğu ve cildinize nasıl fayda sağlayacağından emin olmak pek kolay değildir.
Cilt bakım ürünleri içerisindeki kimyasal asitler iki ana kategoriye ayrılır: Alfa hidroksit asitler (AHA) ve beta hidroksit asitler (BHA). AHA'lar, cildin yüzeyini eksfoliye ederek çalışır. Alttaki daha parlak ve pürüzsüz cildi ortaya çıkarma etkisine sahiptir. Öte yandan, BHA'lar daha naziktir ve hassas ciltler için daha uygundur. Yağda çözünür ve gözeneklere daha derinlemesine nüfuz ederek tıkanıklıkları açar, sivilceleri önler.
Asitleri cilt bakım rutinine dahil etmenin en önemli faydalarından biri hücre yenilenmesini destekleme yetenekleridir. Yaşlanmayla birlikte cildin doğal eksfoliasyon süreci yavaşlar. Bu da yüzeyde ölü deri hücrelerinin birikmesine yol açar. Asitler ölü hücreleri atmaya yardımcı olarak daha taze, daha parlak görünen bir cildi ortaya çıkarır. Ayrıca asitler hiperpigmentasyonu azaltmaya, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilir.
Kimyasal asitler, genellikle cilt bakımında peeling etkisi sağlayan ve cildin yenilenmesine yardımcı olan bileşenlerdir. Kimtasal asitler, çeşitli cilt sorunlarını hedefleyerek cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Salisilik asit gibi bazı kimyasal asitler, akne oluşumunu engellemek ve sivilce problemlerini hafifletmek isteyen kişiler için doğru bir seçim olabilir. Lekeli cilt bakımı kapsamında da kimyasal asitlerden faydalanılabilir. Cilt tonunu eşitlemeye ve lekeleri azaltmaya yardımcı olan kimyasal asitler, güneş lekeleri veya koyu lekeler gibi pigmentasyon sorunlarıyla mücadelede etkili olabilir.
Yağlı cilt tipine sahip kişiler, yağ dengesini düzenleyen ve gözenekleri temizleyen kimyasal asitler ile ciltlerinde matlaştırıcı etki sağlayabilir. Yaşlanma karşıtı bakım yapmak isteyenler; kırışıklıkların gidermek, ince çizgi görünümünü azaltmak ve cildin genel görünümünü iyileştirmek için kimyasal asitleri tercih edilebilir. Kimyasal peeling etkisiyle cildi pürüzsüzleştiren asitler; ciltteki gözenekleri sıkılaştırmaya, cildi daha genç ve canlı göstermeye yardımcı olabilir.
Kimyasal asitlerin etkilerinden en iyi şekilde faydalanabilmek için cilt tipini ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı, dermatolog veya cilt bakım uzmanına danışılmalıdır. Her cilt tipi ve ihtiyaçları farklı olduğundan, kimyasal asit kullanımı öncesinde uzman görüşü almak ve doğru ürünleri seçmek cilt sağlığı açısından önemlidir.
Cilt, doğası gereği asidik bir yapıya sahiptir ve cilt bakımında kimyasal asit kullanmak, cilt sağlığı açısından son derece önemlidir. Ancak bu aşamada hangi asitlerin cilt sağlığı açısından faydalı olduğunu ve hangi cilt tipinde hangi asitlerin kullanılacağını bilmek gerekir. Cilt sağlığı için faydalı olan kimyasal asit türleri arasında; Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini) ve Retinoik Asit (Retinol) sayılabilir.
Alfa hidroksi asitler (AHA'lar), cilt bakımında sıkça kullanılan doğal asitlerdir. Genellikle peeling etkisi sağlayarak cildin yenilenmesine yardımcı olur. AHA’lar; meyve asitleri, laktik asit ve glikolik asit gibi bileşenlerden oluşur. Ölü cilt hücrelerinin nazikçe soyulmasını teşvik eder. Bu sayede cildin daha pürüzsüz, daha parlak ve daha eşit bir tona sahip olmasına yardımcı olur.
AHA'lar ayrıca ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için de kullanılabilir. Cildin görünümünü iyileştirmeye, cildin daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir. Ancak her cilt tipi farklı olduğundan, AHA'ların etkilerini dengelemek ve doğru ürünleri seçmek önemlidir. Hassas ciltler için düşük konsantrasyonlu ürünler tercih edilmeli ve kullanım sıklığı yavaşça artırılmalıdır.
Düzenli kullanımda, AHA'lar cildinizin genel sağlığını ve görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Bununla birlikte cilt bakım rutininize AHA'ları eklemeyi düşünüyorsanız, dermatolog önerilerini alarak başlamak en iyisidir.
Acı bademlerden elde edilen mandelik asit, peeling etkisiyle cilt yenileme, cildin dokusunu ve tonunu eşitleme sürecinde sıklıkla kullanılır. Yağda çözünür bir yapıya sahip olduğundan diğer AHA’lara göre cildin daha derinlerine nüfuz edebilir. Yağ ve kirden tıkanan cilt gözeneklerin temizlenmesini destekler.
Ayrıca, daha hassas bir soyma işlemi yaptığından hassas ciltlerin kullanımına uygun bir AHA çeşidi olarak kabul edilir. Kolajen ve elastin üretimini uyarma özelliği ile ciltteki ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde akne oluşumunu engelleyebilir. Serum, peeling ve krem şeklinde kullanılabilen mandelik asit; yaşlanma belirtileri, leke, akne ve cilt tonu eşitsizliği tedavisinde sıklıkla tercih edilir.
Pek çok yaşlanma karşıtı cilt bakım ürününde yer alan bir AHA çeşididir. Bunun nedeni, glikolik asitin cilt yüzeyini pürüzsüzleştirmeye ve gözenekleri arındırmaya yarayan güçlü bir eksfoliyant olmasıdır. Doğal olarak şeker kamışından elde edilen glikolik asit aynı zamanda cildi nemlendirir, cilt bariyerini güçlendirir ve cildi canlandırarak sağlıklı bir parlaklık kazandırabilir. Düzenli kullanıldığında kollajen üretimini artırabilir ve cildin esnekliğini artırarak yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Genellikle tonik, serum ve kremlerin içeriğinde bulunur.
Sütten elde edilen bir alfa hidroksi asit çeşidi olan laktik asit, cilt bakımında geniş bir yelpazede kullanılan etkili bir içeriktir. Hassas ciltler için uygun bir AHA olan laktik asit cilt doku hücrelerini yenileyerek cildin daha güzel gözükmesine yardımcı olur. Cildi ölü hücrelerden arındırmasının yanı sıra etkili bir nemlendirme özelliğine sahiptir. Ciltteki renk tonu eşitsizliklerini ortadan kaldırıp leke görünümünü azaltmak için kullanılabilir.
Ciltteki kırışıklıkları giderme amacıyla kullanılabilen malik asit, hücre yenileyici özel bir yapıya sahiptir. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyenler destekleyici etkisiyle cilt bakımı rutinine malik asiti dâhil edebilir.
Turunçgillerden elde edilen özel bir kimyasal asit türü olan sitrik asit pH dengeleyici özelliğe sahiptir. Ancak cilt bakım ürünlerinde tek başına kullanılması söz konusu değildir. Doğru formülize edilmesi durumunda sitrik asit ciltteki sivilce ve leke görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
Üzümden elde edilen tartarik asit bir yandan cilt yüzeyini yenilerken bir yandan da ciltteki kolajen üretimini tetikler ve cilt sıkılaşmasını destekler. Tartarik asit, ciltteki ölü derinin soyulmasında etkili bir kimyasal asitti. Cilt bakım ürünlerinde farklı kimyasal asitlerle birlikte dengeleyici olarak kullanılabilir.
Yağda çözünme özelliğine sahip organik asitler olan beta hidroksi asitler, yağlanmaya bağlı oluşan cilt sorunlarının giderilmesine katkıda bulunur. Cilt üzerindeki ölü deriyi temizleyerek cildin nefes almasına ve tazelenmesine yardımcı olur. Birçok faydalı yağ asidi içeren BHA’lar cildin nemlenmesi adına etkili içeriklere sahiptir. İnce yapılı BHA’lar gözeneklere etkili bir şekilde nüfuz edip gözeneklerin küçülmesini ve cildin sıkılaşmasını destekler.
Yağda çözünebilen bir BHA türü olan salisilik asit, çeşitli cilt problemlerinin çözülmesi sürecinde yaygın bir şekilde kullanılır. Kimyasal yapısı itibarıyla aspirine benzeyen özelliklere sahip olan salisilik asit kan dolaşımını hızlandırarak hücre yenilenmesini destekler. Cilt hücrelerinin yenilenmesi sayesinde cilt daha dayanıklı bir hal alır ve daha iyi görünür.
Salisilik asit gözenekleri temizleme, akne oluşumunu önleme, siyah ve beyaz nokta oluşumunu ortadan kaldırma etkisine sahiptir. Azalan kolajen üretimini de destekleyen salisilik asit, akneye eğilimli yağlı ciltlerde kullanılabilir.
Beta hidroksibütanoik asit, cilt bakımında giderek daha fazla popülerlik kazanan bir içeriktir. Vücutta enerji üretiminde rol oynayan bir tür ketondur ve son yıllarda cilt bakımında gençleştirici ve yenileyici etkileriyle dikkat çekmektedir. Cilt bakımında gençleştirici, nemlendirici, anti-aging ve anti-inflamatuar özellikler sunabilir. Doğru şekilde kullanıldığında cildinizin daha sağlıklı, genç ve parlak görünmesine yardımcı olabilir.
Omega 6 yağ asidi yapısında bir asit olan linoleik asit, cildin su tutma alanını artırarak cilt bariyerini güçlendirir. Bitkisel yağlarda ve bazı tohumlarda doğal olarak bulunan linoleik asit, cilt bakım ürünlerinde nemlendirici ve koruyucu özellikleriyle sıkça kullanılır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilen linoleik asit, ciltteki kuruluk ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Hafif yapısıyla hem yağlı hem karma ciltlerin nemlendirilmesinde kullanıma uygundur.
Avokado, badem yağı ve zeytin yağında bulunan oleik asit sıklıkla nemlendirici ürünlerde kullanılır. Aynı zamanda iltihaplanmayı giderici etkisiyle akne tedavisinin bir parçası haline gelebilir. Yüksek oranda nemlendirme özelliği, oleik asitin özellikle kuru cilt tipine sahip kişilerde etkili sonuçlar vermesini sağlar.
Son yıllarda cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan AHA ve BHA’lar amacı cildi soymak olan hidroksi asit türleridir. Cildi ölü hücrelerden ve spesifik cilt sorunlarından arındırma amacıyla kullanılabilir. Bu kapsamda temizleyici, nemlendirici, tonik, serum, peeling ve maske gibi ürünlerde AHA ve BHA’lara yer verilebilir.
AHA, alfa hidroksit ve BHA, beta hidroksit asit anlamında gelmektedir. Şekerli meyvelerden yapılan suda çözünür asitler olan AHA’lar, yeni ve daha eşit pigmentli cilt hücrelerinin üretilmesi, eskilerinin yerini alması için cildin yüzeyini soymaya yardımcı olabilir. Kullanım sonrası cilt daha pürüzsüz bir hal alır.
BHA’lar ise yağda çözünür asitler olup ölü deri hücrelerini ve fazla sebumu çıkarma aşamasında, AHA’lardan farklı olarak gözeneklerin daha derinlerine inebilir.
En iyi AHA ve BHA ürünleri genellikle cilt tipine, cilt ihtiyaçlarına ve hassasiyetine bağlı olarak değişebilir. Dermoskin başta olmak üzere birçok kaliteli marka AHA/BHA ürünleri seçenekleri sunar. Bu seçenekler arasından cilt tipine, ihtiyaçlarına ve bütçeye uygun seçimler yapmak mümkündür.
Caudalie Vinoperfect Leke Karşıtı ve Işıltı Verici Serum, ciltteki lekeli görünüm üzerinde doğal bir etki sağlar. Caudalie markasının en çok tercih edilen ürünlerinden biridir. Tüm cilt tiplerinde kullanıma uygundur. Cildin ışıltısını artırırken cilt tonunun eşit görünmesini sağlar. En hassas ciltlerde dâhi etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Turunç çiçeği, portakal ağacı yaprağı, karpuz ve nane fito-aromatik içeren taze ve zarif kokusuyla canlandırıcı etkiye sahiptir. Cilt tonu görünümünü eşitleyerek koyu lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
Caudalie Vinopure Blemish Control Salicylic Serum
Avene Cleanance Yağlı ve Düzensiz Ciltlere Özel Bakım Kiti
Kaynakça
https://health.clevelandclinic.org/guide-to-facial-acids
https://www.clinikally.com/blogs/news/a-beginners-guide-to-skin-care-acids-understanding-the-basics
https://jennynordic.com/blogs/jenny-nordic-skincare-blog/acids-in-skincare-your-guide-to-safe-daily-use
https://www.dermacaredirect.com/advice/a-beginner-guide-to-skincare-ingredients-salicylic-acid